Huuto

Huuto Ihmisestä

KOKEILEVAA TEATTERIA: HUUTO IHMISESTÄ

Teatterikesä 1971

Nähtyään NewYorkissa Vermontista kotoisin olevan Bread and Puppet Theatren esityksiä, jossa ryhmä esiintyy kaduilla ja puistoissa käyttäen jättiläiskokoisia nukkeja joita naamareihin sonnustautuneet näyttelijät liikuttelivat sauvojen avulla, hankki Rolle Bread and Puppet Theatren materiaalia ja käsikirjoituksia. Näistä Kai Kyösti Kaukovalta ryhtyi suomentamaan näytelmää Huuto ihmisestä joka joutuu syötäväksi.
Näytelmä oli tarkoitus esittää Jyväskylän Kesässä mutta Popteatterin kireän rahatilanteen johdosta esitys jouduttiin peruuttamaan. Rekvisiitan ja näyttelijöiden kuljettaminen ja majoittaminen olisi tullut suhteettoman kalliiksi Popteatterille koska Jyväskyläläisillä ei ollut tarjota taloudellista tukea lipputulojen lisäksi. Sen sijaan Tampereen Teatterikesä myönsi 4000 markkaa tuotantotukea ja Tampereen kaupunki saman verran toiminta-avustusta.
Nuket muovasi kuvanveistoa harrastava Veikko Koski. Nuken pään korkeus oli noin metri ja kämmenen pituus noin neljäkymmentä senttimetriä. Nuken koko korkeus oli noin kolme metriä.

Vartalomekanismin nukkeihin rakensi Jukka Kokko.
Veikko Koski käytti puoli vuotta kaikki vapaa-aikansa nukkien valmistamiseen.
Nuket esittivät Jeesusta, neitsyt Mariaa, Maaemoa, Setä-Pontsoa, Kronosta ja kahtatoista opetuslasta. Muita rooleja esittivät seuraavat näyttelijät: Kuuluttaja, Veikko Meskanen; Aatami ja Eeva, Seppo Tuominen ja Hely Streng; Kain ja Abel, Jukka Ahtokivi ja Reijo Paukku; Noak, Jussi Myllymäki; Joosef, Harry Kujansuu; Oraakkeli, Hannele Virta; Herodes, Petteri Waissi; noidaksi epäilty nainen, Eeva Ahve; Ben Sucin nainen, Raija Alenius; kaunis vietnamilaistyttö, Arja Virtanen ja Rooman keisari ja seurue, Veikko Meskanen, Eeva Ahve, Harri Kovaleff, Jukka Lehtonen, Harry Kujansuu, Seppo Tuominen ja Erkki Ahtokivi.

Esityksen teemana on ihmisen julmuus alkaen Aatamista ja Eevasta päättyen kuuraketin nousuun taivaalle. Valot toivat lisätehoa esitykseen, sillä esitykset alkoivat pimeässä illassa vasta klo 22.00. Jukka Siikavireen säveltämä ja Woodoo-orkesterin esittämä musiikki kaikui komeasti tiiliholveissa. TV2:n studiot sijaitsivat siihen aikaan Frenckelin tiloissa, ja valot ja musiikki sekä äänitehosteet hoidettiin television laitteilla. Esityksen aikana yleisölle jaettiin ehtoollisleipinä Linkosuon lämmintä ruisleipää.

(Lähde Reijo Paukun Hippimusikaali HAIR ja Popteatterin tarina)